Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün şerhaçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak oturaklı, esnek ve sessiz bir bünyeda olmalı, alımlı çalımlı bir aromaya ve düzgün yanmayı esenlayacak yerıcı özelliğe sahip olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf nezih yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 seneındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten yüce miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en uygun purolar olarak nitelendirilseler bile birsonsuz mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro karınerken en dikkat etmesi gerekilen şey güzel bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet güzel bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız kâm yada zevk maatteessüf kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. cümle muhafaza ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve karınime hazır oyumlamak karınindir. Bağımlı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her çağ mefkûre nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet mefkûre puro nem bileğerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri arasında karınilen bir puro mefkûre nem bileğerlerinde karıniliyor akseptans edilebilir. Kimine göre %65 az yada %75 çok muş kadar görülsede esasta bu nem bileğerleri bile kimisine göre gayet muvafık ve karınilebilir en oflaz bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan kâm almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro karınmeyi çok severken özge bir koca bu nem bileğerinin puroya günah edilen bir eder olduğunu ve katiyen karınilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile muhikdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla bile bu %10 luk nem farkı arasında gidip gelmeden kamu aynı nem bileğerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğmeslekimi purolarına dokunca verebilir. Hakeza bir varyasyon yapacaksanız bunu mümkün evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem bileğerlerinden bahsettiğimize göre bu nem bileğerleri neyi bileğmeslektirmektedir diye soracak olursanız kısaca bildirmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan kızılınan aroma artar, yaman azalır ve karınimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça yaman artar, karınimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde tevakkuf etmek istiyorsanız buna çağ ve görgü ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en uygun eder bu ve bu bileğerde karınmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük kadar yağız molekül yaklaşık 6 ay içerisinde mesleklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem verme üzerine müesses bu yol sıcaklıktan hür olmadığı karınin makul bir çağ içerisinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu ezgi bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün evetğunca şu denli hararet bileğmeslekimi olmayan ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 nem değeri getirmek karınin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu eder iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kadar çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek ortamı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz yüce nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o çağ özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan himmetı ile humidor içine dağıtılır ve nem in kadimî ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çkızılışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile bile yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek karınin en uygun tutum olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem nem iktibas hem nem verme özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya temellamıştır. Geceleyin gün yada mevsim geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme karınin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde yüce nem bileğerlerinde çift taraflı çkızılışarak durağan bir nem değeri esenlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor karıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cümle puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.